Parterapi

Parterapi

Min Psykoterapeut ikon

Når kærligheden går i hårdknude, kan det hjælpe at få professionelle øjne på de blinde vinkler.

Trænger jeres parforhold til et kærligt boost og savner I at komme følelsesmæssigt og intimt tæt på hinanden igen? Tøv ikke med at række ud efter psykologiske redskaber og kommunikative nye muligheder, i min praksis i Silkeborg. 

Inden du læser dette afsnit, så start med at læse afsnittet om psykoterapi og intuition. Grundlæggende vil jeg sige, at får du ikke taget ansvar for dit eget følelsesliv, dit selvværd, grænser, behov og skyggesider, vil du meget nemt komme til at projektere dine egne ubearbejdede ting over på din partner. Du vil føle dig som et såret barn, hvis din partner ikke kan opfylde dine ønsker og behov og du vil ikke have bevidsthed og mod til at kigge indad og spørge dig selv hvilken andel du selv har, i din eventuelle oplevelse af mistrivsel og elendighed. 

kærlighedsforhold er et meget stort emne. ikke mange serier eller film, udelader kærlighed, forelskelse, sex, dramaer, utroskab osv., som emner. Vi kan alle relatere til kærligheden. Enten pga., vores triste erfaringer med parforhold, de gode minder eller de forhold vi er i lige nu, som både har svære og dejlige momenter. 

Jeg arbejder primært med individuelle sessioner, i min praksis i Silkeborg, men kommer I som et par, vil jeg derfor anbefale en veksling mellem fælles og individuelle sessioner. Af denne simple grund, at meget af det I føler I sidder fast i, faktisk kommer fra egen rygsæk. Så ved at I har to spor kørende, vil I være mere klædt på til jeres fælles sessioner, da I har arbejdet  i dybden med jer selv, uden at det er med partneren som vidne. Det kan nemlig føles ret sårbart, når gammel bagage rystet ud på gulvet. 

Under de fælles sessioner, vil der skabes et rummeligt og kærligt space, hvor der er mulighed for at lytte til hinandens tanker og følelser, uden at blive afbrudt og uden det ender i en højkonflikt. Den største kunst i et parforhold er efter min mening, at trække ansvaret for egen trivsel helt hjem i sig selv. At man kan give plads til hinandens forskelligheder, møde hinandens ord med empati og forståelse, uden at overtolke alle ord til kritik. Når vi i forvejen har en indre kritisk stemme, skal der bare et enkelt ord til før den selvkritiske grammofonplade går i gang af sig selv. 

Hvis man kan taget ekstra ansvar for at være god ved sig selv, sørge for at komme ud på den der løbetur, skrue en smule ned for de høje forventninger og huske på det ikke er en tjener man har lavet en kontrakt med, så vil det på sigt være nemmere at leve sammen som partnere. 

At arbejde med skyggesider, er også meget givtigt. Det handler netop om at vi lærer at omfavne de sider af os selv, som vi ikke er super stolte af, eller som måske ikke ville blinke på forsiden af et dameblad eller et herremagasin. Det er jo sjældent der ligger en mand eller kvinde og sover middagslur på forsiden ik? Vores ego vil gerne have at vi viser det bedste af os selv, dvs., alt hvad der er modsat det, er vores skyggesider. Må man være lad og doven? Må man fylde i et selskab? Må man udtrykke sine længsler? forsæt selv listen over emner du ikke tillader dig selv i dit parforhold, fordi du er styret af en mere eller mindre ubevidst stemme, der har lavet en masse strenge regler. 

Nogle reflekterende spørgsmål:

  • Hvad savner I hver især fra hinanden ? (hvad kan du selv sørge for sker og hvad mangler du at sætte ord på?) 
  • Hvornår slap du grebet om dine egne behov? ( har du givet lidt op på dig selv?) 
  • Hvornår var du sidst tilfreds med dig selv og dit liv?( Mindes du hvad der skabte en blokade?)
  • Hvilke negative følelser sætter din partner i gang hos dig?( nedskriv det hele og hiv det derfor hjem i egen arbejdslejr, for at få dine skyggesider kigget i sømmene) 
  • Hvilke tanker drømmer du om at dine partner kan læse ? ( ironi kan forekomme) 
  • Hvad faldt du for hos din partner da I lige havde mødt hinanden ? 
  • Hvilke livsværdier er vigtigst for dig ? Er de anderledes end da I mødte hinanden? 
  • Hvilke redskaber ønsker du at få med dig i et terapeutisk forløb? 
  • Hvad håber du på at terapien kan bidrage til ?

Kontakt mig i dag for at høre hvordan jeg kan hjælpe jer.

Malene Dahl Olesen

Du kan kontakte mig på:
  29 84 55 39
  info@minpsykoterapeut.dk

eller via formularen herunder:

Klientudtalelser

Min indre rejse

Sætter lidt ord på min guidede rejse ind i mine indre rum. Min oplevelse af en rejse med scener der åbenbarede en efterfølgende meningsfuldhed. Mit

Læs mere »